Megfogadtam, hogy 2016-ban spórolni fogok az élelmiszerrel, hogyha tehetem, nem dobok ki semmit és felhasználom a hűtőm mindenkori tartalmát.
Arra is kíváncsi vagyok, hogy meg tudom-e kreatívan tölteni nap mint nap az uzsonnás dobozomat és ezzel mellőzni tudom a munkahelyi menza unalmát.
További elvem, hogy az előkészületek és a fözés ne legyen több mint félóra, hétvégén ez lehet több is.
Amennyiben az étel húsból vagy halból készült, csak nagyon ritkán legyen szükséges megmelegíteni, mert a mikróban újramelegített húsokat nem szeretem (sokak munkahelyén csak mikró áll rendelekezésre).
Első alkalmommal hagymás babot készítettem kissé sajátos módon.
Amiket találtam:
350 g fehér lóbab,
egy nagy csokor kissé megszáradt kakukkfű,
maradék húsos szalonna és kb 100 g kolbász,
egy nagy fej hagyma, fokhagyma, só,
kb egy deci vörösbor, kevés mustár.
A babot áztattam, majd puhulásig főztem némi kakukkfűszár társaságában. Az apróra vágott hagymát dinszteltem, majd rádobtam a a szalonnát. Miután kiadta a zsírját és kissé megpirult, a gázt erősebbre vettem és ráöntöttem a vörösbort. Ezután a kolbászt pirítottam egy keveset, hozzáadtam a fokhagymát, majd összeöntöttem a főtt babbal, és annak főzővizéből is öntöttem hozzá. Körülbelül egy kanál mustárt belekevertem, és az egészet rövid ideig pároltam. A végén a maradék kakukkfűszárról lemorzsoltam némi friss fűszert.